Молитве уз Велики пост

Великопосна молитва светог Јефрема Сирина

Ова се молитва чита за време Великог Поста.

Након сваког стиха се прави велики (земни) поклон.

Господе и Владико живота мога, духа лености, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми, духа целомудрија, смиреноумља, трпљења и љубави подај ми, слузи твоме.

Да Господе царе, подај ми да сагледам своја сагрешења, и не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

Од Васкрса до Томине недеље

И јутарње и вечерње молитвено правило замењује се овим:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут)

Видевши Васкрсење Христово, поклонимо се Светом Господу Исусу, једином Безгрешном. Крсту Твом клањамо се, Христе, и свето Васкрсење Твоје певамо и славимо; јер си Ти Бог наш, осим Тебе другог не знамо, и име Твоје призивамо. Приђите сви верни, поклонимо се светом Васкрсењу Христовом. Јер гле, кроз Крст дође радост целом свету. Увек благосиљајући Господа, певајмо Васкрсење Његово; јер ради нас претрпевши Крст, смрћу смрт уништи. (трипут)

Ипакој, глас 4.

Претекавши јутро мироносице са Маријом, нашавши камен одваљен од гроба, слушаху од Ангела: Што с мртвима као човека тражите, Онога који је у вечној светлости? Видите погребне повоје, трчите и свету проповедајте да је васкрсао Господ, победивши смрт, јер је Он Син Бога, који спасава род човечански.

Кондак, глас 8.

Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, но адову си силу разорио, и васкрсао као Победитељ, Христе Боже. Женама Мироносицама рекавши: „Радујте се!“ И Твојим апостолима мир дарујући, палима дајући васкрсење.
У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у Рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући, Безгранични.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Гроб Твој – извор васкрсења нашег, Христе, показа се као живоносан, као лепши од раја, уистину светлији од сваке царске одаје.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Радуј се, Богородице, освећен си божански стан Свевишњег, јер се Тобом даде радост онима који кличу: Благословена си Ти међу женама, свебеспрекорна Владичице.

Господе, смилуј се. (40 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. И сада и увек и у векове векова. Амин.

Часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Тебе што Бога-Реч непорочно роди, уистину Богородицу величамо.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут) 
Од Томине недеље до Вазнесења

Уместо Царе небески… чита се Васкршњи тропар:

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова. (трипут)

Од Вазнесења до Духова

Почиње се од Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни… (изоставља се све пре овог).

Све важи и за вечерње молитве.